met                                                             zonder

Hoeveel tijd brengt u al zittend door? Wist u dat de positie van uw bekken die van uw wervelkolom beïnvloedt ? Een onbewust verkeerde zithouding kan ernstige degeneraties met zich meebrengen, zoals discushernia, vroegtijdige lumbale en cervicale artrose, en het brozer worden van de gewrichten (lumbago …) . Gelukkig kunt u daar zelf iets aan doen!

We weten allemaal dat we twee " zitbeentjes " hebben. Maar als we gaan zitten, weten we niet altijd wanneer die “goed” geplaatst zijn.

Wanneer u op de "Ischiobase" plaatsneemt, wordt u zich bewust van uw zithouding en dit bevordert een goede houding van uw rug.

We kunnen wel degelijk bewuster zitten en daarbij beter steunen op onze zitbeentjes (ischia). Het zitbeen kan men vergelijken met “twee voetjes” waarop het bekken bij het zitten rust. Dat bekken zorgt ervoor dat de wervels op de juiste manier 'gestapeld' worden, d.i. zo efficiënt en eenvoudig mogelijk, en dus minder vermoeiend.

Als we op een zachte stoel gaan zitten, zinkt het bekken als in een soort trechter waardoor de ruimte tussen de zitbeentjes dichter bij elkaar komt en het heiligbeen (sacrum) instabiel wordt. Dat is vaak het geval als we op een kussen of in auto of vliegtuigzetels plaatsnemen. De zithouding op de "Ischiobase" respecteert de fysiologische ruimte tussen de zitbeentjes en geeft zo een betere stabiliteit aan de stand van het bekken.

De "Ischiobase" helpt ons de beste zithouding te vinden door onze proprioceptieve gevoeligheid op te wekken. Onder een goede zithouding verstaan we een houding die ons onder-steunt. De "Ischiobase" bevordert de ruimte tussen de zitbeentjes en waarborgt de stabiliteit van het schaambeen en de sacro-iliacale gewrichten. Bij diegenen waarbij de ruimte tussen de zitbeentjes niet al te klein is (vaak is ze zelfs vergroot), geeft de "Ischiobase" de nodige ondersteuning en zorgt hij ervoor dat de pelvitrochantere spieren, die voor de grotere holte verantwoordelijk zijn,  gaan ontspannen ... net zoals proprioceptieve inlegzolen, die, door opnieuw de juiste steun te geven, het automatisch herstapelen van de voetholte en het ontspannen van de spieren door herprogrammering mogelijk maken ...

De "Ischiobase" heeft de vorm van een lens, die u gewoon op uw stoel plaatst. We hebben drie verschillende modellen ontworpen, aanpasbaar aan de verschillende morfologieën.

Dankzij zijn klein formaat kunt u hem overal gemakkelijk meenemen, in uw broekzak, in een tas ... Zijn ontwerp en ontwikkeling is het resultaat van een gezamenlijk onderzoek en experiment van Véronique Donnadille, kinesitherapeute in de spierketting- of GDS-methode, en André Theunis Vioolbouwer .

Voorgesteld  op zaterdag 1 mei 2010  op het 2e Internationale Congres van de GDS-methode “La prévention dans le mouvement et par le mouvement” (De preventie in beweging en door beweging).
Ontdekkingstocht